lördag 4 juni 2011

Tidigt 30-tal i Tornedalen

Hos mina morföräldrar i Nikkala hittade jag boken Ett år i Järvi av Hilja Kallioniemi. Som sjuttonåring 1987 skrev jag en artikel om boken i NSD. Min första kulturartikel. Hilja Kallioniemi hette Hilja Byström som gift och man kan läsa mer om henne här på norrbottensförfattare.se. Hon anses vara den författare som först har skildrat Tornedalen skönlitterärt. I antologin Spåret lockar vid källan, Norrbottens prosa i presentation och urval av Åke Leif-Lundgren och Bert Linné (Kantele 1997) finns Hilja Byström också med.
                                                             
                            ***

På en hylla hittade jag ett nött häfte med namnet Ett år i Järvi - berättelser från Tornedalens skogsbygd. Författaren heter Hilja Kallioniemi och boken är tryckt på Appelbergs Boktryckeri i Uppsala 1932 och utgiven av Svenska Kyrkans Diakoniststyrelses Bokförlag i en serie Norrlandsskildringar.
 Järvi, som på finska betyder sjö, är en liten skogsby i mellersta Tornedalen och i denna tidiga 30-talsskildring får man under ett års tid följa människor och händelser där. På det gulnade omslaget finns en rödtecknad bild av ett rum med en stor murad spis - ett så kallat pörte. "Pörtet är medelpunkten. Vi kunna säga, att pörtet är ett stort rum, som upptar ungefär hälften av ett boningshus i den gamla stilen".
 Kallioniemi berättar om vardag och helg i byn. Lördagskvällar med bastueldning och lingonte, "den uppburne predikanten Väärälä" som någon vintersöndag dyker upp i bjällerklangsläde och vargskinnspäls, Heikki som går i giftastankar, Torp-Maju som kommer hem efter att ha vistats i Stockholm under fem år. Men det förtäljs också om hur det var så hårda tider, stor arbetslöshet och svåra år för jordbruket, att en man vid namn Levi tvingades lämna sin familj för att emigrera till Kanada där han fick arbete och kunde skicka hem pengar till sin hustru.
 Årstidernas skiftningar beskrivs väldigt lyriskt. Den stora vita vintern med kall nordanstorm som rasar fram över snötäckta myrar, vårsolen som lyser in i pörtet, stilla sensommarkvällar, höststormen "river och sliter i björkgrenarna och kastar ned deras gyllene löv på marken". Den stilen. Efter de 166 sidorna har jag fått en liten inblick i hur livet gestaltade sig i Tornedalen för 55 år sedan.
Hur är det idag?


(NSD 23 oktober 1987)

Bokbilden är hämtad från antikvariat.net. Boken finns hos Antikvariat Bothnia i Umeå.


Inga kommentarer: